12345
meghivo
Éjszakai átszálló 09 / Konspiráció

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet, valamint Patyolat udvar – Dunaújváros
Időpont: 2009. augusztus 26-30.
A rendezvény kurátora: Fenyvesi Áron


A 2009-es Éjszakai átszállón bemutatott fiatal magyar kortárs művészek műveit, akcióit, projektjeit összeesküvésként próbáljuk (át)értelmezni. A kortárs művészettel napi kapcsolatban nem álló látogatók számára – éppen a külső nézőpontjuknak „köszönhetően” – egy kortárs művészeti megmozdulás gyakran tűnhet kvázi értelmetlennek, ebből kifolyólag pedig egy általuk nem érthető célú összeesküvésnek. Ez sokszor a kortárs művészetet sújtó információhiánnyal, vagy általános érdektelenséggel indokolható, vagy éppen azzal, hogy széles körben nem tisztázott a képzőművészeti szcéna szereplőinek pozíciója, különösen az alanyi módon válogató kurátoré. A legtöbbek számára a mai napig rejtély a kortárs művészet fogalmisága és technikai repertoárja is. Amióta pedig általánosan megfogalmazódó elvárás a szcénán belül, hogy a kortárs művészek munkái szóljanak valamiféleképpen a jelen társadalmi kérdéseiről, azóta furcsának tűnhet, hogy miért és hogyan akar állástfoglalni egy olyan közkeletűen lírai formalizmusba temetkező – és éppen ezért irrelevánsnak hitt – mező, mint a kortárs képzőművészet. Ez a szociális-affinitás nagyban árnyalja az összeesküvés-elméletek szerepét.


A Konspiráció-átszálló célja nem az, hogy didaktikusan, egyfajta edukációs céllal tárja fel a meg-nem-értettség tartalmait. Éppen ellenkezőleg: a látogatók eleve egy konspirációs értelmezési térbe lépve a biztosan soha nem érthető üzenetek és érdek-összefonódások mezején saját intenciójuk szerint fogadhatják be a művészetet – ami a művészeti grammatika és az összeesküvés szótárainak mindig új régióit igyekszik meghódítani. Az Átszálló éjszakákon átnyúló kiállítás-sorozatának alkalmával is alapvetően arról van szó, hogy különböző emberek egy Intézet (konkrétan a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet) sötét gyomrában gyűlnek össze. Okaik és motivációik is különfélék: van, aki a művészetre kíváncsi; van, aki a zenei programokra; van, aki csak odasodródik. A szituáció konfuzitása mindenesetre kedvező ahhoz, hogy az Éjszakai átszálló különböző összeesküvések melegágyává váljon: egy helyre gyűlnek emberek, eltérő érdekekből, de ugyanazzal a céllal, nevezetesen, hogy részt vegyenek a programokon – és minden közösségi együttlét alkalmával történik valami a közösen tapasztalt élmények által.


Ráadásul az idei Éjszakai átszállóra a művészek kifejezetten olyan munkákkal érkeznek, amiknek tág mediális-kerete eleve összeesküvésekre enged következtetni, vagy a karakterük valamilyen módon magyarázza az összeesküvés fogalmát.

visszapillantó

img Éjszakai átszálló 09 (135 kép)

2009. augusztus 26-30. | Konspiráció
bg
bezárás
előző következő
view lbimage betöltés
főoldal
menetrend
utastájékoztatás
visszapillantó
megszűnt járatok
átszálló-tudomány
üzemigazgatóság
információ
blogspot
facebook
youtube
éá-szótár
kereső

Médiadíj