12345
2013. november 21.
'63-as átszállás
A kilencéves Rezsőke, mint minden hétköznap (leszámítva persze a Nagy Októberi Szocialista Forradalom két héttel ezelőtti ünnepnapját), 1963. november 21-én, csütörtökön is pontosan reggel 7 órakor ébredt a vekker hangjára. Az ágyból kibújni viszont egy cseppet sem volt kedve.
Mivel már majdnem három hónap eltelt az iskolai évből, rég túl volt az osztályfőnöki figyelmeztetésen, a megrováson, sőt az intőn is – szóval ma már minden bizonnyal az igazgatói irodában várják raportra. Szerdán sem tudta megállni ugyanis, hogy a Ságvári Endre Általános Iskola hófehér falait tele ne rajzolja csendéletekkel, tájképekkel – a fantáziáját és szenet használva ehhez.
Az ágyban gubbasztva eszébe jutott, hogy azért mégiscsak be kellene menni, mert bár kellemetlen percek várják az iskolában, de további, még üres falak is. Ellenállhatatlanul üres falak. Igyekezett végiggondolni az hozzájuk vezető utat – szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt. Például, hogyha felkel, fürödnie is kellene, ami egyrészt a nap hátralevő részének eseményeit tekintve (szén a kézben) felesleges, másrészt egy fürdőkád más, ennél sokkal izgalmasabb tevékenységekre is alkalmas – például benneülős ordítozásra. Persze nem otthon, a fürdőszoba falai között, hanem nyilvánosan. Miközben egy frappáns, világgá kürtölhető mondaton törte a fejét, megérezte a konyhából terjengő kávéillatot. Erzsike, az édesanyja kizárólag kávéfőzésre használta a kávéfőzőt – míg Rezsőke ebben a tárgyban is komolyabb lehetőségeket látott – mint szinte minden másban, legyen az lovaglás vagy disznóvágás. Elhatározta, hogy mindezeket a lehetőségeket idővel szép sorra ki is aknázza – de előbb bemegy az iskolába, ahol az igazgató és a gyönyörű fehér falak várják.
És hogy mi történt Rezsőkével és az ábrándjaival 1963. november 21. után? Arra Páhi Péter és Várnai Gyula árnyjátéka ad majd választ 2013. november 21-én, csütörtökön este 7 órától a Kortárs Művészeti Intézet Uitz Termében.

Fehérvári Tamás

főoldal
menetrend
utastájékoztatás
visszapillantó
megszűnt járatok
átszálló-tudomány
üzemigazgatóság
információ
blogspot
facebook
youtube
éá-szótár
kereső

Médiadíj