12345
2013. november 20.
Besorolás – Az ’50-es évek kétféle bontásban
Ha a Sziget Fesztivál lennénk, 0. napnak hívnánk, ha Nostradamus, akkor Armageddonnak. De az Éjszakai átszálló üzemigazgatóságán csak így hivatkozunk rá: „…”

Idén október elején, egy dunaújvárosi kiállítóhelyen – számomra mindmáig ismeretlen okokból – elmaradt a Sztálinváros „a legvidámabb barakk” című tárlat, amely jórészt a város alapításához kötődő, egykor ugyan véresen komoly, de mára már fenyegetésüket vesztett, kiüresedett relikviákat vonultatott volna fel.
Az Éjszakai átszálló Idővagonja – melynek úticélja éppen Dunaújváros múltja – így egy komplett, eddig együtt még sohasem látott rakománnyal gazdagodott, amellyel csak annyi teendőnk volt, hogy az ’50-es évekre zsugorítsuk. Akik az Egy elmaradt kiállítás képeit november 20-án, szerdán este 8 órától a Kortárs Művészeti Intézet Pincegalériájában egy zenés, olykor kacagtató, máskor – mert mint tudjuk, ez a kor ilyen (is) volt – ijesztő munkásgyűlésen bemutatják: Ordas István, valamint Balla Zsuzsanna és Andrádi György.

A városépítés persze nem ér véget az alagsori alapozással, hanem hangokba és mozgóképekbe öntve épül-szépül tovább Sztálinváros – a Besorolás alatt (vagyis Nagy Gergő, Pethő Zoltán és Zérczi Attila) körüljárható keze munkájának köszönhetően.
De ha már a besorolásnál tartunk: ahogy az az Éjszakai átszálló honlapján látható, a képzőművészeti és a zenei eseményeket főútvonal, illetve tömegközlekedés bontásban közli az üzemigazgatóság. Nos, a Besorolás alatt ide is, oda is illene, hiszen bár előadásaikban a zene játsza a legfőbb szerepet, az ICA-D állomásra igyekezve mindannyian útba ejtették a Magyar Képzőművészeti Egyetemet.

A nyitó (0., Armageddon vagy „…”) napon, szerdán tehát csak e két járat között van átszállás, de csütörtöktől vasárnapig már igazi csúcsforgalom lesz a Kortárs Művészeti Intézetben, minden este 6-tól. Mindenki álljon sorba az ingyenjegyekért!

Fehérvári Tamás
Dunaújvárosi Hírlap

főoldal
menetrend
utastájékoztatás
visszapillantó
megszűnt járatok
átszálló-tudomány
üzemigazgatóság
információ
blogspot
facebook
youtube
éá-szótár
kereső

Médiadíj