12345
2013. november 19.
Éjszakai átszálló? Idő vag(y)on!
Hogy miért lehetünk tele izgalommal az idei Éjszakai átszálló miatt? Legelőször is azért, mert a peronok népének három hosszú évig kellett arra várnia, hogy a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros állomásról újra menetrendszerinti járatok induljanak.

Ami elsőre talán meglepően hangzik, az az, hogy 2013-ban nem csak, hogy Dunaújvárosból indulnak, de ide is tartanak – egészen pontosan annak múltjába – e járatok. A november 20-tól 24-ig tartó összművészeti fesztivál Idővagonja (ez az idei sorozat címe) sorrendben 1953. november 20., majd ’63 novemberének 21. naphoz szállítja utasait – szerdától vasárnapig mindig egy évtizedet plusz 24 órát ugorva előre.

Hogy mi várja az utazóközönséget a célállomásokon, azt az Éjszakai átszálló üzemigazgatóságának már-már nyugdíjas korú dolgozói (Fehérvári Tamás állomásfőnök, Farkas Gábor szemaforkezelő és Csákvári Csaba zajszennyezettség-kontroller) választották ki a korabeli sajtóból – a vagonírozó művészek pedig ehhez tették hozzá mindazt, ami emlékeik szerint volt, vagy lehetett volna az adott napon. Közülük a ’60-as évekbe repítő Páhi Péter – Várnai Gyula páros egy helyi legenda életét eleveníti fel árnyjátékával, míg a következő napon Kásás Maszat a „'73-as pentelei jóslat” beteljesüléséről tart műhelyfoglalkozást a szerelőcsarnokban. Szombaton Füredi Tamás és Reiner Gyula egy 1983 novemberében megjelent újságcikkre hivatkozva állítja majd, hogy Óváros megmarad falunak, Várnai Ágnes divattervező pedig – a kreációi mellett – tulajdonképpen önmagát prezentálja: a kilencvenes évek szülöttje ugyanis.
Ők azok, akik csak egy-egy napig lesznek az Idővagon irányítói, míg Horváth Tibor a távolból, a Martinkó Márk – Vachter János – Traum Dániel trió pedig a peronon járva-kelve tudósít a régmúlt legfrissebb híreiről. És persze Móder Rezső… A kihagyhatatlan.
Ahogy kihagyhatatlan ebből a helytörténeti időutazásból az első szocialista város születésének kora is, amit Egy elmaradt kiállítás képei idéznek majd meg. Az ehhez kapcsolódó performansz nem tagadja el az ’50-es évek szörnyűségeit, ugyanakkor felhívja a figyelmet egy korántsem elhanyagolható tényre: akkor is családok éltek meg – ahogy az természetes – olykor rosszabb, máskor boldogabb napokat itt, gyerekek születtek Sztálinvárosban és nőttek fel az utcáin, melyek a rájuk vetülő árnyék ellenére is élettel teliek voltak.

Az Éjszakai átszálló üzemigazgatósága pedig azt állítja: minden probléma ellenére Dunaújváros ma, a 2010-es években is az lehetne. A tömegközlekedés minősége erről könnyen meggyőzheti az utasokat: Frenk, a Kirúg Hümér, a Dalai Dávid, a Band in the Pit és Szekeres András, valamint a Besorolás alatt, Dj Mesterházy, Kília & Malwyn, Miki keveR és Töki mindannyian azon lesznek, hogy ne csak tanulságos, hanem szórakoztató is legyen az átszállás, napról napra.

A járatok indulását Oláh Dezső zongorájából vagy Mészáros Melinda tangóharmónikájából előcsalt vonatfütty-dallamok jelzik majd, november 21-től minden esete 6 órától.

A nyitó napon, 20-án 20 órakor viszont egyszerűen csak elszabadul az Idővagon...


főoldal
menetrend
utastájékoztatás
visszapillantó
megszűnt járatok
átszálló-tudomány
üzemigazgatóság
információ
blogspot
facebook
youtube
éá-szótár
kereső

Médiadíj