12345
2013. november 19.
Alvás = üzemzavar
A Dunaújvárosi Hírlap hétfői számában megjelent írás végére ott tettünk három pontot, hogy a naptár az Éjszakai átszálló üzemigazgatósága – vagy ha így jobban tetszik: a művész és a kurátor – kezére játszott.
Hogy miért? Mert bár „a Dunaújvárosi Hírlap (pontosabban A Hírlap), mint forrás csak ’93-ban jelent meg napi rendszerességgel, így a november 24-i – az időutazás célállomása – és a 25-i szám is a rendelkezésünkre áll”, az, hogy a megelőző évtizedekben csak heti két alkalommal került a lap az újságostandokra, nem okozott akkora problémát, mint előzetesen gondoltuk. 1963. november 21-én és 1973. november 22-én ugyan nem, de az ezeket követő napokon viszont megjelent a Dunaújvárosi Hírlap, így pontosan ismerjük azokat a legfrissebb régi híreket, amelyek kijelölik az Idővagon sínjeit. 1983 nehezebb eset… lenne, de Füredi Tamást és Reiner Gyulát, az évtized vagonírozóit elég nehéz kétségbe ejteni. Különösen úgy, hogy utóbbi ekkor már 7, előbbi pedig 5 éves volt. Van tehát mire alapozniuk. Ahogy a kilencvenes éveket prezentáló divattervezőnek, Várnai Ágnesnek is, aki ’93-ban már a 3. életévében járt.
A fiatal(abb) generációból Horváth Tibor, Kásás Maszat, valamint a Martinkó Márk – Vachter János – Traum Dániel trió is a kiállítók között található. Ez így is egészen kiváló, kurátorokat gyönyörködtető névsor (különösen, ha tudják, ki az a Kásás Maszat), ha pedig hozzávesszük a Móder Rezső, Páhi Péter, Várnai Gyula hármast, már-már koncepció nélkül is garantált az a bizonyos frenetikus tárlat. Esetünkben persze inkább kiállítás-sorozat, hiszen a fent nevezett alkotók nem mind együtt, nem ugyanazon a napon mutatják be várostörténeti kutatásaik és –vízióik eredményét. (Hogy ki kivel és mikor, azt az Éjszakai átszálló honlapjáról lehet megtudni.)

Kurátor átszálló előtt vagy után...
Kurátor átszálló előtt vagy után...
A kurátor tehát az Éjszakai átszállók idején nyugodtan alhat, hiszen minden egészen másként működik, mint egy szokványos kiállítás esetében – akár a koncepció kidolgozására, akár az előkészítésre, akár a lebonyolításra gondolunk. Pontosabban nyugodtan alhatna, ha nem éjszakázna – részint, mert próbálja feldolgozni és megtalálni a nap eseményeinek helyiértékét, részben azért, mert már a következő napi menetrenden tűnődik, és legfőképpen azért, mert magával sodorja az Éjszakai átszálló tömegközlekedése.
Idén a Besorolás alatt kezd, csütörtökön Frenk és Dj Mesterházy érkezik, másnap Kirúg Hümér, Dalai Dávid, valamint a csodálatos Kília és Malwyn, szombaton Miki keveR, végül Töki. Hogyha ilyen társaságban a kurátor – illetve az állomásfőnök – alszik, az az üzemzavar egyértelmű jele.

Fehérvári Tamás
Dunaújvárosi Hírlap

főoldal
menetrend
utastájékoztatás
visszapillantó
megszűnt járatok
átszálló-tudomány
üzemigazgatóság
információ
blogspot
facebook
youtube
éá-szótár
kereső

Médiadíj