12345
2013. november 15.
Majdnem minden, ami meglepő lehet egy átszállás során
Ki az a városi legenda, aki gyermekkorában a Gagarin tér és a Bocskai utca környékén a nála lévő zsírkrétával (vagy a kezébe kerülő tégladarabbal) minden házfalat nonfiguratív rajzokkal díszített, éppen olyan magasságban, amit az életkora akkor megengedett?
Erre a rejtélyre már az Éjszakai átszálló második napján, november 21-én, csütörtök este 7 órakor fény derül – sőt, hősünkre, a maga valójában projektor fény vetül Páhi Péter és Várnai Gyula Mindent aPunkról munkacímű árnyjátéka során. (E remek, bár talán átmeneti címet Szabó Szabolcsnak köszönheti az előadás, akit az olvasók eddig leginkább mint a Dunaújvárosi Hírlap kiváló szem- és tollforgatójaként ismerhetnek, ám a következő héten, másodállásban az ÉÁ hobbimálházójaként is kipróbálja magát.)

De ha a www.atszallo.hu-n a részletes menetrendet átlapozza a Tisztelt Utazóközönség, azzal fog szembesülni, hogy nem ez az egyetlen titok, amiről adott óra-percben fel kell majd libbentenie a fátylat az üzemigazgatóságnak. Például: nyilván képzőművész, és ha meghívást kapott a Kortárs Művészeti Intézetbe, akkor kiváló kvalitású alkotó, nagy valószínűséggel dunaújvárosi illetőségű, de... mégis, ki az a Kásás Maszat, aki pénteken – ha az Idővagon aznapi úticélját tekintjük, 1973. november 22-én – birtokba veszi a Pincegalériát? Vagy hogyan lép át Rejtő Jenő Ellopott futárjának oldalairól a dunaújvárosi éjszakába Kirúg Hümér?

A kérdések sora hosszan lenne folytatható, de aki járt már Éjszakai átszállón, az tudja, hogy ez a fesztivál mindig is tele volt meglepetésekkel, így éppen az lenne szokatlan, ha ebben az esztendőben nem akadna egy sem, vagy csak alig egy-kettő. A meglepetések persze nem csupán titkokra, megválaszolandó kérdésekre vagy megfejtendő rejtélyekre korlátozódnak. Egy-egy új művészeti ág vagy -forma, médium megjelenése is annak tekinthető. Visszautalva e cikk elejére: árnyjáték az Éjszakai átszállón még soha nem került bemutatásra. De Egy elmaradt kiállítás képeit sem rakodtuk még ki az ICA-D állomáson (ennek a rendhagyó tettnek köszönhető viszont, hogy a korábban négynaposra tervezett 2013-as átszállás visszatért a hagyományos, öt napig tartó éjszakázáshoz, amiből csak a 2010-es Illúziók tüntetett el huszonnégy órát).

A furcsa nevek mellett olyanok megjelenése is a meglepetések közé sorolható, amelyek a legkevésbé sem rejtélyesek – mint például Ijjas Bernadetté, az idei év váltókezelőjéé. Ám ha alaposan végiggondoljuk az Éjszakai átszálló bő egy évtizedes történetét, akkor inkább az a kérdés: miért csak most került sor egy üzempszichológus alkalmazására? Már rég szükség lett volna rá...

Fehérvári Tamás
Dunaújvárosi Hírlap

főoldal
menetrend
utastájékoztatás
visszapillantó
megszűnt járatok
átszálló-tudomány
üzemigazgatóság
információ
blogspot
facebook
youtube
éá-szótár
kereső

Médiadíj